İbnül-vakt ne demek?
Tasavvufa göre İbnü’l-Vakt, geçmiş ve geleceğin korkularından arınmış, sadece şimdiyi değerlendirmekle meşgul olan kişidir; Ebü’l-Vakt ise bütün zamanların korkularından tamamen arınmış kişi olarak tanımlanabilir.
Tasavvufta dehr ne demek?
Dehr, mutlak zaman anlamında tasavvuf düşüncesine dahildir. Tasavvufçular, şafak vaktinin Allah huzurunda ebedi an olduğunu söylediklerinde, sonsuzluk ve ebediyetin onda birleştiğini kastediyorlar.
Vaktin çocuğu nedir?
Zamanın Oğlu, ruhsal bir “durumun” deneyimlendiği anı ifade ettiği için, Anın Çocuğu olarak da adlandırılır. Geçmiş ve gelecek önemli değildir. Önemli olan andır. An’ın Çocuğu, iradesini ve özgürlüğünü eklemeden ilahi tezahüre teslim olur ve getireceği oluşumu deneyimler.
Tasavvufta nefes vermek ne demek?
Kul ile Allah arasındaki birlik halini ifade eden bir tasavvuf terimidir.
Vakt ne demek tasavvufta?
Sufi klasiklerinde zaman kavramı genellikle hal açısından ele alınır. Yani zaman sözcüğüyle kendi iradeleriyle değil, Tanrı’nın iradesiyle yaşadıkları hali kastederler. Sufi, içinde yaşadığı ilahi tezahürlerin kontrolü altında olduğundan, durumların yargısına tabidir. Bu nedenle, “şu ve şu zamanın egemenliği altındadır.” Zil çalar.
Tasavvufta dem ne demek?
Nefes ve zaman anlamına gelen bir Sufi terimi. Tasavvuf terimi, takipçinin yaşadığı yoğun Sufi halinin hafiflemesi nedeniyle hissettiği rahatlama ve ayrıca evliyaların bakımı gibi anlamlarda kullanılır.
Zikirde hu ne demek?
Sufilere göre, Allah’ın ismi, evreni yaratan ve yöneten Yüce Varlık olan özüne atıfta bulunur. Allah’ın en büyük ismi anlamına gelen bir ifadedir.
Tasavvufta şuhud ne demek?
Tasavvuf terimi, Allah’ın tecellilerini ve tecellilerini görmek anlamına gelir.
Dehr inancı nedir?
Bu inanç sisteminde, DEHR tapınılacak bir tanrı değil, hesaba katılması gereken kozmolojik bir güçtü. Zamanın insan hayatındaki olayları belirlediği fikri, bu olayların önceden belirlenmiş olduğuna olan inançla bağlantılıdır.
İbnü’l ne demek?
İbni, özellikle Arapça ve Osmanlıca yazılmış kitaplarda sıkça karşılaştığımız kelimelerden biridir. Dilimize Arapçadan gelen bu kelime, çocuk anlamına gelir. “İbn-i Falan” veya “İbn el-Falan” ifadeleri, sebepsiz yere kibirlenen ve övünen kişiler için kullanılır.
Vaktin nedir?
Sözlükte zaman (vakt, çoğulu evkāt), “zamanın belli bir bölümü” anlamına gelir. Bu kelimeden türetilen mîkāt (çoğulu mevâkīt), bir iş için belirlenen zaman veya yeri ifade eder.
Namaz için vaktin girmesi ne tür bir hükümdür?
Namaz vaktinin girmesi, namazın farz olduğuna işarettir.
Rahmani varlıklar nelerdir?
İlahi Nefes, varoluşun birliğine dayanan ve tüm varoluşu kapsayan Işığın ortaya çıkışı ve tezahürüdür. Başka bir deyişle, varoluş sisteminde ortaya çıkan varlıkların temel maddesidir ve evrenin çeşitli ve sayısız biçim ve tezahürlerinde beliren ve şekil alan basit bir gerçektir.
Tasavvufta bulut ne anlama gelir?
Sözlükte “gökyüzünü tamamen kaplayan hafif bulut” anlamına gelen Gayn kelimesi, tasavvufta “kalp ile gerçek veya görünmeyen âlem arasına çekilen, mü’mini gerçek âlemden ayıran en hafif ve en şeffaf perde” anlamında kullanılır. Hücvîrî bu tabir hakkında şöyle der: “Affetmekle kaybolan, iki parçadan oluşan bir perdedir.”
Alevi nefesi nedir?
Âyin-i cemlerde ve diğer toplantılarda kendine özgü bir beste ile okunan, Alevi-Bektaşi şairlerince söylenen ve bu şekilde okunmak üzere yazılan şiirlere nefes denir. Biçim bakımından koşma gibi dörtlükler halinde yazılır. Teması daha çok tasavvuf ve tarikat öğretileriyle ilgilidir.
Vakt-i mekan ne demek?
Vakt-ı Mekatıl, iki ayrı kelimeden oluşan bir cümledir. Bu iki kelimenin ilki zaman anlamına gelen “vakt”, diğeri ise savaş, hesaplaşma, ceza anlamına gelen “mekatıl” anlamına gelir. Bu iki kelimeden oluşan Vakt-ı Mekatıl ifadesi bir tür ceza anlamında kullanılır.
İbnü’l ne demek?
İbni, özellikle Arapça ve Osmanlıca yazılmış kitaplarda sıkça karşılaştığımız kelimelerden biridir. Dilimize Arapçadan gelen bu kelime, çocuk anlamına gelir. “İbn-i Falan” veya “İbn el-Falan” ifadeleri, sebepsiz yere kibirlenen ve övünen kişiler için kullanılır.
Vaktı maktu ne demek?
“Vaktı Mekat”, bir kişinin günahını itiraf ettiği veya bedelini ödediği durumu ifade eden bir terimdir. İtiraf, tam anlamıyla: tanımak, kabul etmek, ifade etmek ve açıklamak anlamına gelir.
An-ı daim ne demek?
Benzer ve farklı algılarda, “ebedi an” bilinen zamanın dışında veya üstünde bir durumu ifade eder ve ilahi bir boyutu temsil eder. Bu anı deneyimleyenlere “ibnü’l-vakt”, bu anı kurtaranlara ise “ebu’l-vakt” denir.