Olağan üstü kanun yolları nelerdir?
Yasal gerekçelerle iptal, itiraz veya temyiz yoluyla inceleme olmaksızın kesinleşen bir yargıç veya mahkemenin kararları veya hükümleri için olağanüstü bir yasal çözümdür. Bu yasal çözüme ayrıca yazılı emir veya olağanüstü temyiz de denir.
İstinafın kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge adliye mahkemesinin ceza davalarına ilişkin nihai kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi kıdemli Cumhuriyet savcısı tarafından itiraz edilebilir.
İstinaf yasa yolu açık ne demek?
Açık temyiz ne anlama geliyor? Bir mahkeme kararına itiraz edilebilmesi, kararın henüz kesinleşmediği ve daha üst bir mahkemeye itiraz edilebileceği anlamına gelir.
Karar düzeltme olağan kanun yolu mu?
Taraflar, istinafta açıkça belirtilen ancak Yargıtay kararında ele alınmayan noktalarda kararın düzeltilmesini isteyebilirler. Bilindiği üzere, kararın düzeltilmesi olağanüstü ve sınırlı bir çözüm yoludur. Bu nedenle, bu yöntemin her davada uygulanması mümkün değildir.
Olağan yasa ne demek?
Olağan çözüm yolu, henüz kesinleşmemiş hükümlere karşı başvurulan çözüm yoludur. Başka bir deyişle, bir hüküm kesinleşmemişse, bu hükme karşı başvurulan çözümler olağan çözümlerdir. Olağan çözümler; itiraz, temyiz ve temyiz. Olağanüstü çözümler, kesinleşmiş hükümlere karşı başvurulan çözümlerdir.
Bir kanun nasıl kaldırılır?
Bir yasa, başka bir yasa veya mahkeme kararıyla yürürlükten kaldırılır. Öte yandan, geçici yasalar otomatik olarak yürürlükten kaldırılır (Bütçe Yasası gibi). Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlükten kaldırılan yasalar Resmi Gazete’de yayımlandığında, bu yasa geçerliliğini yitirir. Bazı yasalar yürürlükte olsa da, yürürlükte değildir (Ulusal Koruma Yasası gibi).
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
Temyiz kararı tatmin edici olmazsa, Temyiz Mahkemesi tarafından verilen kararın türüne bağlı olarak, Yüksek Mahkemeye “temyiz” olarak bilinen bir temyiz yapılabilir. Ancak, bölge mahkemeleri tarafından verilen her karar temyiz edilebilir olmadığından, bu gerekliliklerin farkında olmanız önemlidir.
İstinaftan sonra nereye itiraz edilir?
Temyizden sonra, temyiz başvurusunda bulunmak için Bölge Mahkemesine bir dilekçe sunulmalıdır. Bu dilekçe, temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm ayrıntıları sağlamalıdır.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
İstinaf red verirse ne olur?
Temyiz başvurusu dosya esasına göre reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartların sağlanması halinde ceza davasını Yargıtay’a götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.
İstinaf kaç yıl sürer?
Dava dosyalarının ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde istinaf karar süresinin 1 ile 2 yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
En üst mahkeme nedir?
Yargıtay; Yargıtay, hukuk mahkemelerinin kararlarını inceleyen son mercidir. Yargıtay, mahkemelerin kararlarının yargısal incelemesini yapar. Yargıtay, kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı mahkemelerin karar ve hükümlerini inceleyen son mercidir.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İptal kararı, mahkemenin kararını bozar ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.
Kesinleşen karar bozulur mu?
Sanığa verilen hapis cezası, Yargıtay’ın yetkili ceza dairesinin temyiz sonucu kararı onaylamasıyla kesinleşir. Kesin hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, ceza kesin olsa bile hapis cezasına karşı temyiz mümkündür.
Kesinleşmiş karara karşı ne yapılır?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayetler ve itirazlar) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (şikayetler ve yasal koruma altında yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.
Olağanüstü kanun yollarına ne zaman başvurulur?
Olağanüstü davalar ancak kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı açılabilir. İlk derece mahkemesinin kararı ancak olağan kanun yollarının tüketilmesi veya olağan kanun yollarından vazgeçilmesiyle kesinleşebileceğinden, olağanüstü kanun yolu ancak bu durumda açılır.
HMK kanun yolları nelerdir?
Yasal çözümler iki alana ayrılır: olağan yasal çözüm ve olağanüstü yasal çözüm. Karar henüz kesinleşmemişse, olağan yasal çözüm yasal çözüm olarak kullanılabilir. Ancak, karar kesinleşmişse, olağanüstü yasal çözüm yasal çözüm olarak kullanılabilir.
İdari yargıda olağan kanun yolları nelerdir?
İdari yargıda yasal çözümler arasında temyiz, temyiz, yasal çözüm ve yargılamanın yeniden açılması yer alır. Temyiz ve revizyon olağan yasal çözümler olarak adlandırılırken, temyiz ve yeniden açma idari yargıda olağanüstü yasal çözümler olarak adlandırılır.
Avukat olağanüstü kanun yoluna başvurmak zorunda mı?
Savunma avukatı, temsil ettiği kişilere karşı verilen kararlar halinde yasal işlem yapmakla yükümlüdür. Avukat yasal işlem yapmazsa, avukattan yazılı talimat veya beyan alınmalıdır.