İçeriğe geç

Sındırgı Yörükleri Hangi Boydan

Balıkesir Sındırgı hangi Türk boyundandır?

Karesi Beyliği’nden sonra Osmanlı egemenliğine giren bölgeye gelen Çavdarlılar ve Avşarlılar adı verilen Türkmen toplulukları Sındırgı yöresine yerleşmiş olup, Çavdarlı aşiretinden Halil Ağa’nın mezarı Karagür’deki mezarlıkta bulunmaktadır.

Balıkesir yörükleri hangi boydan?

Çepniler, Türklerin 24 Oğuz boyundan biridir ve bu kabile ismi altında Avşarlarla birlikte günümüze kadar yaşamaktadırlar. Balıkesir Çepni halkının, günümüzdeki yerleşim yerlerine genellikle Orta Anadolu’dan geldiği düşünülmektedir.

Balıkesir Sındırgı yörük mü?

Yağcıbedir Yörüklerinin Balıkesir’deki yerleşim yerleri şunlardır: Sındırgı, Karakaya ilçesi, Eğridere, Alakır, Çakıllı, Eşmedere ve Gölcük köyleri, Bigadiç köyü, Kayalıdere ilçesi, Kepsut köyü, Ahmetölen ilçesi.

Balıkesir’de yörük var mı?

Balıkesir Yörükleri bugün tamamen yerleşik bir yaşam tarzını benimsemişlerdir. Kendilerini tarif ederken Oğuzlardan kalma aşiret isimlerini unutan bu Yörük toplulukları, Karakeçili, Kızılkeçili, Ahmetli, Kılaz, Kubaş, Hardal, Yüncü ve Yaycı Bedir gibi aşiret isimlerini kullanırlar.

Balıkesir hangi Türk boyundandır?

Bölge halkı Doğu Balkanlar’dan gelir ve isimlerini Truva Savaşı’ndan önce Trakya üzerinden Anadolu’ya giren bir Trak kabilesinden alırlar. Mysianlar Anadolu’ya ilk olarak M.Ö.’de geldiler. 1200 civarında başladıklarını söylemek güvenlidir. Balya (Perikharaksis) yerleşimleri bu bölgenin sınırları içerisinde yer almaktadır.

Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.

Balıkesir halkı nereden gelmiştir?

MÖ 3000 ile 1200 yılları arasında bu bölgede farklı diller konuşan Pelasgian ve Lelegian kolonileri kuruldu. Bu bölgede yaşayan Mysianlar da Pelasgianların soyundan geliyor. Mysianlar bu bölgeye geldiklerinde Bithynialıları yenerek Mysia’yı yönettiler. Özgürce yaşamayı sevdikleri için şehir kurmadılar.

Yörüklerin kökeni nereye dayanıyor?

Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundan gelmektedir. Birçok kaynak “Türklerin göçüyle Anadolu’ya yerleşen Oğuzlara Türkmen, göçebe kalanlara ise Yörük denildiğini” söylese de bu doğru bir ifade değildir.

Çepni Türkleri kimlerdir?

Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdi ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar. Başkent daha sonra Niksar’a taşındı.

Sındırgı Ege’de mi?

Balıkesir şehir merkezine uzaklığı sadece 63 kilometredir. Sındırgı’nın yüzölçümünün %65’i ormanlarla kaplıdır. Sındırgı, Ege ve Marmara bölgelerinin sınır komşusu, yemyeşil doğası ve sıcakkanlı insanlarıyla şirin ve güzel bir ilçedir.

Kızılkeçili yörükleri nerede yaşıyor?

Yüzyılın Ortalarında Dağlık Bölgedeki Karakeçili, Kızılkeçili ve Şehitli Yörükleri. 19. yüzyılın ortalarında, Karakeçili, Kızılkeçili ve Şehitli Yörükleri, günümüzde Orhaneli ve Harmancık ilçeleri olan dağlık bölgede çadırlarda göçebe olarak yaşıyorlardı ve kayıtları korunmuştur.

Sındırgı neyi ile meşhur?

Yağcıbedir halıları dünyaca ünlüdür. Ayrıca kaolin madenleri bakımından da zengindir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından termal turizm merkezi ilan edilen ilçede bulunan Hisaralan kaplıcaları ve Emendere köyündeki kaplıca yerli ve yabancı turistlere şifa dağıtmaktadır. İlçeye ulaşım karayoluyla sağlanmaktadır.

Balıkesir soyu nereden gelir?

Tarihçilere göre Balıkesir ismi Bizans İmparatoru Hadrianus’un av partileri için yaptırdığı Paleo Kastro (Eski Kale) kelimesinden gelmektedir. Tarihi bir gerçekliği de olan bu isim daha sonra halk etimolojisi sayesinde çeşitli hikayelere ve yorumlara konu olmuştur.

Yörükler Alevi mi Sünni mi?

Kısacası, Osmanlı İmparatorluğunu kuranlar Yörük Alevilerdi. Yani Ahilik edebi Ehl-i Beyt nefesiyle kurulmuştu. Biraz geçmişe gidersek, Peygamber dirilişinden önce tüm sahabeyi Gadir-i Hum’da toplamış ve hutbesinde İmam Ali’yi vesayetin başı olarak ilan etmişti. Hz.

Çetmi kime denir?

Çepni kabilesinden insanlar, yaşadıkları bölgeye göre; “Çepni”, “Çetme”, “Çitme” olarak adlandırıldılar ve Anadolu’nun birçok yerinde yerleştikleri kasaba ve köylere bu isimleri verdiler. Bu etnonim Batı Anadolu’da Chetmi, Özbekistan’da Chepbe ve Yunanlılar tarafından Τζιαπνίδαι (çev. Tziapnidai) olarak da kullanılır.

Balıkesir nerenin göçmeni?

Kullanıcı Notu: Balıkesir nüfusunun çoğunluğu altı etnografik karaktere ayrılır: Manav, Yörük, Çepni, Türkmen (Tahtacı), Muhacir ve Tatarlar. 19. yüzyılda Balkanlardan Boşnaklar, Arnavutlar ve Pomaklar ile Kafkaslardan Çerkezler ve Gürcüler bölgeye yerleşmiştir.

Oğuz boyu hangi soydan gelir?

Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.

Kızılkeçili yörükleri nerede yaşıyor?

Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.

Sındırgı Ege’de mi?

Balıkesir şehir merkezine uzaklığı sadece 63 kilometredir. Sındırgı’nın yüzölçümünün %65’i ormanlarla kaplıdır. Sındırgı, Ege ve Marmara bölgelerinin sınır komşusu, yemyeşil doğası ve sıcakkanlı insanlarıyla şirin ve güzel bir ilçedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yabancı Escort